Jälleensyntymätieto

Jälleensyntymätieto ja henkinen kasvu

Henkinen kehitys -lehden numerossa 4/2011 pyydettiin lukijoilta "lyhyitä tai pitkiä kirjoituksia jälleensyntymää koskevista näkemyksistä tai kokemuksista". Kirjoituksia tuli 12 henkilöltä. Kiitos kaikille kirjoittajille!

Kirjoittajat kertoivat naisena ja miehenä, köyhyydessä ja vauraana sekä eri kulttuureissa ja ajankohtina eletyistä elämistä. Osa oli kertonut lähinnä menneen elämän elinympäristön ja sukupuolen, toiset kuvasivat esimerkiksi ammatin, kuoleman tai jonkin tärkeän tapahtuman tuosta elämästä. Olen analysoinut kirjoitukset ja selvennän asioita suorilla lainauksilla kirjoittajien kertomuksista. Yhdenmukaisuuden vuoksi käytän kirjoittajista nimen sijaan numerotunnistetta (K1-K12). Lisäksi selvennän asioita tuomalla mukaan omaa vuosien aikana kertynyttä tietoani jälleensyntymästä.

Itselleni ymmärrys jälleensyntymästä tuli jo lukioaikana 1960-luvun lopulla, kun löysin kirjastosta siitä kertovia kirjoja. Muistan vieläkin ahaa-elämykseni, kun tajusin, että elämme maan päällä monta kertaa. Takanani olivat murrosiän kysymykset: kuka olen, mistä tulen ja minne menen, joihin en mielestäni ollut saanut vastauksia.

Olen elänyt vahvassa luterilaisessa ympäristössä, jossa uskomukset joko pääsystä taivaaseen tai joutumisesta helvettiin olivat aiheuttaneet kovaa sielullista ahdistusta. Vaikea oli myös uskoa kuoleman jälkeiseen ikiuneen, joka päättyy vasta viimeisenä päivänä. Lukiessani jälleensyntymästä tiesin heti sisimmässäni, että se on totta. Se antoi vastaukset maailmassa havaitsemiini epäkohtiin kuten, miksi pieni lapsi joutuu kärsimään tai jopa kuolee tai miksi toiset elävät rikkaudessa ja toiset sairaina ja köyhinä.

Miten saadaan tietoa jälleensyntymästä?

Kirjoittajat olivat saaneet tietoa edellisestä elämästä kolmella tavalla: 1) itse saatuna, 2) itse saatuna, mutta jonkun toisen avustamana tai 3) toisen henkilön kertomana.

Usein tieto jälleensyntymästä on jotenkin itse selville saatua, omakohtaista ja koettua. Tieto voi olla saatu jo lapsuudessa tai tulla myöhemmin erityisessä tilanteessa. Se voi olla sisäistä tietoa tai aavistus, jota vahvistavat nykyisen elämän selittämättömät tavat, taipumukset ja kiinnostukset erilaisiin asioihin tai paikkoihin.

Edellisten elämien muistot voivat aktivoitua myös hyvin spontaanisti esimerkiksi kuumeen aikana tai unissa. Useat kirjoittajat kertovat saaneensa tietoa jostain edellisestä elämästään henkisten harjoitusten kuten meditaation, piirtämisen, automaattikirjoituksen tai jopa henkiparannuksen aikana. Monet kirjoittajat kertoivat selviä muistojaan edellisestä elämästään: "Sitä vain tietää" tai muistaa.

Kriisi tai vahva kokemus saattaa laukaista muiston tai oivalluksen jostain menneestä, joka ei kuitenkaan ole tässä elämässä tapahtunutta.

Muutamille kirjoittajille ajatus edellisestä elämästä on tullut havainnoimalla nykyistä elämää, jossa heillä on ollut muiden - ja ehkä omastakin - mielestä kummallisia tapoja tai taipumuksia tietynlaiseen tapaan toimia. Yhdelle kirjoittajalle napatanssi on ollut luontaista, toinen kertoo arkuudestaan ja kolmas taipumuksestaan kirjoittamiseen. Joskus jokin itsessä oleva luonteenpiirre, kuten rauhallisuus tai arvokkuus, tai jopa hiustyyli ja pukeutuminen, kertovat menneestä elämästä.

Jotkut kirjoittajat kertovat tulleensa tietoisiksi edellisistä elämistään tilanteissa, joissa joku toinen on johdattanut heitä. Näin on tapahtunut erityisesti hypnoosissa, johdetuissa meditaatioissa tai muissa johdetuissa henkisissä harjoituksissa. Kaikissa näissä tilanteissa tietoisuus muuntuu ja tarkkaavaisuus saadaan keskitettyä tarkasti siihen, mitä tehdään, jolloin on mahdollista palauttaa mieleen syvällä tietoisuudessa olevia asioita ja edellisten elämien muistoja.

Tieto jälleensyntymisistä voi olla myös toisen henkilön, meedion, selvänäkijän tai astrologin, kertomaa tai vahvistamaa.

Kuumeessa tai unessa saatu tieto

Muutama henkilö on kertonut kokemuksen edellisestä elämästä tulleen kuumeessa, mitä kuvaa seuraava esimerkki:

"25 vuotta sitten olin vierailulla ja kotiin palatessani vilustuin bussipysäkillä niin, että kotiin palattuani palelin ja kuumetta oli reilusti. Menin sänkyyn ja nukahdin. Heräilin vähän väliä ja samalla kävin läpi edellistä elämääni, jossa elin naimisissa ja aatelisen etuoikeutettua ja rikasta elämää Venäjällä. Vallankumouksen koittaessa lähetin lapset turvaan ulkomaille. Mieheni tapettiin ja minut vietiin vankileirille, jossa elin kurjissa oloissa. Minulle, rikkaassa perheessä kasvaneena ja aina palveltuna, tuo aika oli silkkaa kärsimystä. Ruokaa oli vähän ja työtä oli tehtävä. Monet sairaudet olivat tavallisia ja aina oli nälkä. Talvella oli kylmää ja kesällä kuumaa. Jossain vaiheessa meidät siirrettiin Siperiaan ja sieltä olen jotenkin päässyt hyvien ihmisten avulla Sveitsiin, jossa en kuitenkaan jaksanut elää kauaa. Olin tuberkuloosin heikentämä, laiha, kärsinyt. Siellä minulle oli tarjolla uusi elämä hyvissä oloissa rakastavan ihmisen rinnalla, mutta olen ymmärtänyt, että elämänhaluni oli kadonnut." 

(K5) Muutama kirjoittaja on nähnyt selviä unia, jotka erottuvat muista unista kirkkaina, selkeinä ja hyvin pitkään muistettavina. Eräs kirjoittaja on jopa nähnyt saman unen useaan kertaan.

"Yhteistä näille unille on se, että heräsin aina äkkiä, johonkin yllätykselliseen. Näin ne jäivät kirkkaina mieleeni. Ne olivat myös hyvin selviä ja niin erikoisia, että niitä on pitänyt jälkeenpäin ajatella. Tapahtumat etenivät luonnollisesti. Näin ja koin kaiken, myös oman kehoni samalla tavalla kuin oikeassa elämässä." (K6)

Tieto edellisestä elämästä lapsena

Monet ovat muistaneet edellisiä elämiään jo lapsena, tai omat lapset ovat kertoneet muistojaan. Joskus lasten piirustukset voivat kertoa jotain, varsinkin kun lapsella ei voi olla kokemusta asiasta, kuten esimerkiksi talojen ikkunaluukuista tai suomalaisille ei-tyypillistä asuista.

"Kun vanhin poikani Mikael (s. 1976) oli 3-vuotias, hän sanoi minulle olevansa Seimo … Poikani on ollut aina hyvin oikeamielinen ja kypsä. 15-vuotiaana hän aloitti Iaido-miekkailun (yksin suoritettavan miekkailun, jonka päämääränä on henkinen kasvu) ja 1500-luvulta peräisin olevan vanhan koulukunnan samuraimiekkailun opiskelut. Myöhemmin hän opiskeli japanin kieltä ja tapoja ja on ollut useita kertoja Japanissa. Hänellä on siellä mestari, joka on myöntänyt hänelle melko korkeita graduointeja Iaidossa." (K11)

"Piirsin lapsena taloihin ikkunaluukut ja tajusin vasta myöhemmin, että eihän Suomessa ikkunaluukkuja ole." (K5)

"6-vuotiaana halusin opiskella hyvin määrätietoisesti kasveilla parantamista. Halusin kerätä kasveja ja oppia tunnistamaan ne. Tiukkasin usein äidiltäni, miten voi opiskella kasveilla parantamista." (K11)"Piirsin tuntuvasti alle kouluikäisenä jatkuvasti peruukkipäisiä ja pitkähelmaisissa, koristeellisissa asuissa poseeraavia naisia." (K7)

"Olen elänyt joskus Intiassa ja Egyptissä. Piirtelin usein paperille (välillä vieläkin) pyramidin ja faaraoiden (miehet, naiset) sivuprofiileja, päitä ja vartalokuvia." (K4)

Kiinnostus vieraisiin kulttuureihin ja paikkoihin

Vahvimpia yhteyksiä edellisiin elämiin ovat kirjoittajien mielestä olleet mieltymykset eri kulttuureihin ja paikkoihin. Kiinnostus on saattanut olla jo lapsuudessa. Maat ja paikat voivat myös tuntua hyvin tutuilta.

"Olin käymässä ensi kerran Lammassaaressa ... Pääsin tuttavan veneellä. Veneen saapuessa rantaan ja astuessani veneestä minut valtasi voimakas Pyhän tunne. Tunsin, että olin tullut kotiin käymään. Koko ranta ja sen kivet olivat niin tuttuja. Viivyin saarella noin tunnin verran. Otin valokuvia ja keräsin kukkia. Pois lähtiessä minut valtasi voimakas ahdistus. En olisi halunnut poistua. Ja ymmärsin kuolleeni joskus saarella."(K9)

"Sitten on lapsesta lähtien intohimoni Pohjois-Amerikan intiaaneihin. Olin ja olen edelleen aina intiaanien puolella!" (K4)

"Teini-ikäisenä koin voimakkaan viikinkiherätyksen. Aloin tutkia viikinkikirjallisuutta ja halusin näyttää viikinkinaiselta. … Opettelin riimukirjoituksen ja tutkin viikinkien mytologiaa. Näin paljon kuvia itsestäni viikinkinä ja suunnittelin viikinkiaiheisen kirjan kirjoittamista. Luin aiheesta kertovia romaaneja ja sain paljon voimaa siitä, että "muistin" olevani myös viikinki, en vain kaakkoissuomalaisessa pikkukaupungissa asuva koulutyttö." (K11)

"Amerikkalainen meedio kertoi Suomessa meediotilaisuutta pitäessään minulle, että olen ollut eräässä aikaisemmassa elämässäni nykyisen äitini tytär. Silloin äiti asui Egyptissä katakombeissa ja sairasti lepraa. Olin ainoa, joka vei hänelle ruokaa. Myöhemmin olin matkalla Kreetalla perheeni kanssa, myös äiti oli mukana. Kuulimme, että läheinen pieni saari oli palvellut aiemmin leprasaarena. Olimme kiinnostuneita vierailemaan saarella. Äiti ei kuitenkaan halunnut tulla saarelle, vaan halusi ehdottomasti jäädä odottamaan baariin. Kun olimme jo lähdössä mieheni kanssa saarelle, tuli myös äiti aivan viime hetkellä mukaan. Saari oli ruohikkoinen, rakennukset olivat raunioina. Kuljimme koko joukko täysin hiljaa saaren läpi. Kierroksen päätyttyä äiti sanoi: "Mitään näin kaunista en ole ennen kokenut." (K12)

Kirjoittajien kertomuksista ei noussut mikään yksittäinen paikka erityisesti esille. Kaupunkeja on mainittu muutama: Istanbul, Rooma ja New York. Eurooppa maanosana mainittiin useimmin, mutta myös Amerikkaan sijoittui menneitä elämiä. Australia ja Afrikka tulivat esille vain yhden kerran. Aasia ja siellä erityisesti Intia ja Tiibet, mutta myös Japani on mainittu.

"Olin New Yorkissa kapealla kadulla. Katsoin kadun toisessa päässä kävelevää vanhempaa naista, joka käveli vähän kumarassa sanko vasemmassa kädessä. Katsoin itseäni, eikä se ollut hämmentävä tilanne. Silloin oli 1920-luku. Olen syntynyt 1940-luvulla, joten aika pian uudelleen." (K3)

"Olen elänyt ´kauan sitten´ Konstantinopolissa (Istanbul) miehenä yksinäisen äidin poikana rakentamassa suurenmoista Byzantiumin kaupunkia. Minulla oli käsissäni mittausvälineitä ja olin jonkinlainen maanmittari tai työnjohtaja ja yksinäinen, mutta minulla oli syvä mielenrauha ja keskittymiskyky ja pystyin visualisoimaan ja toteuttamaan sen tulokset. Byzantiumia uudelleen rakennettiin tuolloin ja minusta tuli silloin kristitty ja seurasin Kristuksen opetuksia yhdessä äitini kanssa. Minut palkanneet luottivat minuun, koska tein työni hyvin ja tehokkaasti. Olen käynyt Istanbulissa ja siellä tuntui kyllä kotoisalta." (K2)

"Toisessa ohjatussa meditaatiossa näkemässäni elämässä olin mies 1600-luvun Ranskassa. Työskentelin kirjurina kardinaalille. Tunsin suurenmoisen ilon ja ylpeyden kirjoittaessani sulkakynällä kauniita, kaareutuvia kirjaimia sanelusta. Rullalle pyöristyvät paperit olivat täynnä kaunista käsialaa, aikalaiskäsityksen mukaan täydellisyyteen hiottuja muotoiluja. Päässäni oli valkoinen peruukki ja kuljin työkomennuksilleni hienoilla vaunuilla." (K7)

Yhteytenä ulkonäkö, mieltymykset, taidot ja pelot

Jotkut kirjoittavat, että he ovat mieltyneet tietynlaiseen ei-suomalaiseen ulkonäköön, esimerkiksi hiustyyliin tai vaatetukseen, minkä voi tulkita menneen elämän mieltymykseksi. Edellisen elämän vaikutus voi näkyä positiivisina taipumuksina tai kiinnostuksena joihinkin asioihin. Joillakin ilmenee poikkeuksellisia taitoja tai osaamista.

"Teini-ikäisenä koin voimakkaan viikinkiherätyksen. Aloin tutkia viikinkikirjallisuutta ja halusin näyttää viikinkinaiselta. Koulussa minulla oli suuria pronssisia Kalevalakoruja, vyötärölle ulottuvat hiukseni solmin kahdelle palmikolle." (K11)

"Osaan tanssia nk. napatanssia, vaikka en ole koskaan opetellut! Kerran olin tätini mukana itämaisen tanssin kurssilla, ja opettaja kehui, miten osaan jo tanssia." (K4)

Selittämättömät pelot ovat osoittautuneet tulleen edellisten elämien pelottavista kokemuksista. Kun niiden yhteys edelliseen elämään on selvinnyt, on pelko lieventynyt tai jopa hävinnyt.

"Minulla on ollut aina haikalapelko, joka on fobian luokkaa eli rajoittaa elämääni hyvin paljon. Toinen piinaava pelkoni oli lapsesta aina aikuisikään asti miespelko! Pelkäsin miehiä ihan hirveästi. Nyt en, mutta oloni on jotenkin vaivautunut edelleen miesten kanssa." (K4)

"Kuolin synnytykseen, josta jäi aikamoinen trauma. Pelkäsin pitkälle yli kolmekymppiseksi ajatusta synnytyksestä, pelko hellitti vasta todella ´kypsällä iällä´. … Minua pyydettiin … piirtämään vapaasti väreillä ja tunnustelemaan sitten, mitä tunteita värit herättävät. Yksi väri veikin syvään meditatiiviseen tilaan, jossa silmieni eteen piirtyi saman tien hyvin tumma kaupunkimaisema, kapeat ja kosteat kivikadut, joilla elin laihana ja riutuneena naisena lasteni kanssa. Kaikki kuusi lastani menehtyivät nälkään. Tunnelma meditatiivisessa tilassa oli karmaiseva, mutta sen läpikäyminen itkien paransi selvästi minussa jotain vanhoja haavoja, ja synnytti samalla luottamuksen, että pystyn huolehtimaan lapsesta. Tulinkin verrattoman pian tämän vaikuttavan istunnon jälkeen raskaaksi ja sain terveen lapsen." (K7)

Ihmissuhteet

Joku ihminen on heti alusta lähtien tuttu ja läheinen. Eräs kirjoittaja kertoo myös piirin jäsenten olleen yhteydessä toisiinsa aiemmissa elämissä, sen ovat vahvistaneet piirissä vierailleet meediot. Tärkeimmät henkilöt edellisistä elämistä ovat kuitenkin läheisimmät, erityisesti omaiset, aviopuolisot, lapset ja omat vanhemmat, ehkä myös sisarukset ja parhaat ystävät. Myös vaikeudet ihmissuhteissa tulevat edellisten elämien perusteella, mutta niistä kirjoittajat eivät kertoneet suoraan, vaan toivat ne esille tässä elämässä opittavina asioina.

"Myös mieheni ensitapaaminen oli outo. Hyvä etten sanonut hänelle, missä olet ollut, kun en ole sinua nähnyt. Myös miehelläni oli varmaan muisti tallella edellisestä elämästä. Muutaman viikon kuluttua ensitapaamisesta sovittiin, että eletään jatkossa yhdessä loppuelämä. Ensitapaamisessa ei ollut jännitystä, oli kuin vanha pari olisi jatkanut siitä, mihin joskus oli jäänyt. Kiitän elämää, olemme nauttineet yhteiselosta, olemme jo isovanhempia." (K3)

"Olimme entisen avomieheni H:n kanssa läheisiä, keskustelimme tavattoman paljon. Vuosien varrella meistä muotoutui yhä enemmän keskenämme ensisijaisesti ystäviä. IK (selvänäkijä) kertoi istunnossa, että olemme aiemassa elämässä olleet intiaanisisaruksia ja samoilleet yhdessä vuorilla. Tämä linkki selitti osaltaan suhteemme sisarellisuutta. … Suhteemme päättyi hänen muuttaessaan vuorten äärelle asumaan." (K7)

"Hän (selvänäkijä IK) pyysi meitä tekemään harjoituksen, jossa keskityimme piirin jäsenten mahdolliseen entiseen yhteiseen elämään. Kaikki kuusi saimme samanlaisen kokemuksen: nunnaluostarielämä varhaiskeskiajan Italiassa tai Ranskassa. Luostarimuistoja on ilmaantunut piirissämme meditaation aikana myös myöhemmin piiriin liittyneiden jäsenten kautta." (K7)

Tiedon varmuus

Edellisistä elämistä saatu tieto on koettu varmimpana, kun siihen on saatu vielä vahvistus jollain muulla tavalla tai jonkun muun kautta. Tieto on sitä luotettavampaa, mitä useammalta, toisistaan riippumattomalta taholta se tulee.

Tieto kannattaa aina kirjata, vaikka se ei sillä hetkellä merkitsisi yhtään mitään, koska vahvistus siihen voi tulla myöhemmin. Moni kirjoittaja on kertonut aiemmin saadun tiedon tai itsellä olleen epäilyksen vahvistuneen esimerkiksi meedion tai selvänäkijän istunnossa tai jonkun muun ihmisen kertomana.

Varmuus edellisestä elämästä voi olla vain kokijansa sisäinen tunne. Sitä vahvistavat omat kokemukset elämässä ja ihmissuhteissa. Toistuva uni on myös merkkinä, että unella on merkitystä. Unien selkeys, kirkkaus ja selvä muistaminen tukevat tietoa.

Joskus asia, jota ei voi selittää mitenkään muuten, vakuuttaa kokijansa edellisestä elämästä. Esimerkiksi lapsen kertomuksia tai selkeitä muistoja muista maista ja elämistä on vaikea selittää muuten. 

"Kerran nuorena tyttönä, päälle 10-vuotiaana, tokaisin vanhemmilleni, etten ole ihan tavallinen lapsi, tyttö. Olen elänyt joskus Intiassa ja Egyptissä. … Nuorena aikuisena minulla oli jonkin aikaa myös sellainen hiustyyli kuin papyruskuvien hovin naisilla ja ehostustyylini on edelleenkin samaa luokkaa;) Myös ulkonäköni ei ole nk. suomalainen." (K4)

Tarkoituksena henkinen kasvu

Henkisen kasvun kannalta ei ole kovin suurta merkitystä, miten tieto edellisistä elämistä on tullut. Kun synnymme, meiltä tarkoituksella "pyyhitään" edellisten elämien muistot, jotta keskittyisimme tähän elämään ja opettelisimme niitä asioita, joita on tarkoitus oppia.

Jossain vaiheessa muisto tai muistot edellisistä elämistä tulevat mieleen tai niitä tuodaan meille tämän elämän avuksi ja ymmärtämiseksi. Juuri tällaisilla muistoilla on tarkoitus ja merkitys. Jos ihminen ei vielä ole kypsä kohtaamaan edellisiä elämiä, hän sivuuttaa tai unohtaa saamansa tiedon.

Pelkkä tieto edellisestä elämästä ilman ymmärrystä sen merkityksestä nykyiseen elämään ei hyödytä ketään. Tärkeintä on, miten suhtaudumme tietoon ja mitä sillä teemme. Kaikki tieto kannattaa kirjata, sillä siihen voi saada vahvistusta ja ymmärrystä myöhemmin.

Joitakin kirjoittajia tieto aiemmista elämistä on auttanut elämään tässä elämässä tai tuonut siihen merkitystä.

"Tehtäväni oli vain saattaa äiti ja Kira-täti tänne elämän alkuun. Kuolin siksi, että syntyisin uudelleen äidistäni 30 vuotta myöhemmin. Tukeakseni ja hoitaakseni äitiä ja Kira-tätiä heidän loppuelämässään ja kuolinvuoteella. Se oli kunniatehtävä, joka antoi voimaa elämääni." (K9)

"Minulle tietoisuus siitä, että olen elänyt ennenkin, on vapauttanut minua elämään vahvemmin ja rohkeammin tätä meneillään olevaa elämääni." (K10)

"Koen, että nämä elämät ovat antamassa tässä elämässä jonkinlaista suuntautumista parantamiseen ja luonnosta saataviin parantaviin yrtteihin sekä lähimmäisten auttamiseen." (K1)"

Nämä kaikki ovat antaneet luottamusta ja hyväksymistä tähän elämään ja tietoa siihen, miksi olen nyt tässä vaiheessa tässä elämässä." (K2)

"Elämäni viikinkinä antaa minulle voimaa silloin, kun sitä tarvitaan." (K11)

Pelkoihin tai muihin ongelmiin on saatu selitystä edellisten elämien kokemuksista. Näin on selvinnyt eräällä kirjoittajalla epävarmuuden tunne. Kirjoittajat toivat esille myös hämähäkki-, hai- ja synnytyspelot. Pelkojen lievittyminen saattaa olla hyvin parantava kokemus.

"Yhdellä näistä hypnoosi-istunnoista oli minun toivomuksestani käsittelyssä epävarmuuden tunne. Halusin ymmärtää tarkemmin mistä epämääräisestä epävarmuuden tunteestani on kyse ja toiveenani oli tietysti myös tämän tunteen hallitseminen. Hypnologi johdatti minut aikaisempaan elämääni, jossa olin englantilaisen merimiehen merta pelkäävä poika. Tarkastelimme tarkemmin tilannetta mistä meren pelko on tullut ja miksi se pelottaa. … Tämä pelko ja isälle tuottama pettymys sävytti sitä elämää. … Toisten odotusten mukaisesti toiminut poika teki myöhemmin elämässään keski-ikäisenä miehenä ison muutoksen vaihtaen säntillisen lakimiehen pestin intuitiivisesti maalaavaksi taitelijaksi… Iso oivallukseni tässä oli vahva uskalluksen tunne, uskallus lähteä tekemään jotain aivan uutta. Pelko oli tiessään, ja tilalle oli tullut rohkeuden tunne, joka johti viimein oman näköisen elämän elämiseen." (K10)

Ehkä antoisinta edellisten elämien ja unien antia on, kun ihminen ymmärtää jotain hyvin tärkeää elämästään ja siitä, miksi hän elää juuri nyt, tässä elämässään ja mitä oppia hän on hakemassa.

"Ehkä tarvitsin tällaisen unen tai entisen elämän muiston ymmärtääkseni, että jokaisen ihmisen sisällä on joku, vaikka tuntuisi siltä, että häneen ei saa yhteyttä. Ja että ihmistä tulee aina kohdella kunnioittavasti - silloinkin, kun hän ei itse pysty ilmaisemaan mitään." (K6)

"Unen näkeminen harveni, mutta en unohtanut sitä. Halusin tietää ne tärkeät asiat. Olin ehkä jo aikuisuuden kynnyksellä, kun rukoilin Jumalaa ja pyysin, että saisin vielä kerran nähdä unen ja että saisin myös muistaa. Ja niin kävi! Se "vain yksi asia" on rakkaus ja "sitten se toinen" on toisten auttaminen. - Niinpä tietenkin!" (K6)

Useat kirjoittajat ovat etsineet ja löytäneet entisiä elämiä, joissa he ovat edistyneet erityisesti henkisessä kasvussa. Tällaisina koetaan varsinkin luostarielämät. Esille tuli myös elämiä, joissa on yhteyksiä parantamiseen tai on toimittu parantajina. Joillekin nousi vahva yhteys parantamiseen tässä elämässä.

"Siellä nousi esille munkin elämä jossakin Keski-Euroopan luostarissa. Minulla oli kyky parantaa. Luokseni tuotiin sairaita tai minua haettiin kotiin sairaitten luokse. Siinä tuli esille tapaus, missä hoidin pienen lapsen tukehtumasta nielaisemaansa esineeseen. Toinen tapaus oli jossa minut haettiin perheen luokse, jossa äiti oli vakavasti sairas, mies sodassa ja pienet lapset kotona. Hoitelin äidin terveeksi ja pidin lapsista huolta kunnes äiti oli parantunut. … Toinen elämä nousi esille shamaani tyttönä tai oikeastaan opiskelin kokeneen shamaanin oppilaana nuorena tyttönä jossakin pohjoisessa. Opin näytteen sain tehdä parantaessani sairaan hevosen. Sitten aikanaan sain hoitaa myös ihmisiä. Minusta tuli shamaani siinä elämässä ja jatkoin opettajani tehtävää." (K1)

"N. 40-vuotiaana minulle kerrottiin, että olen ollut hyvin harras nunna Portugalissa. Köyhä tyttö, joka meni luostariin koska vaihtoehtoja ei ollut ja josta tuli palavasieluinen Kristuksen morsian. Ajatus herättää minussa lämpimiä tunnelmia ja olen kiitollinen elämälle, jos näin on ollut. Joka tapauksessa olen saanut kunnioituksen nunnia ja heidän tekemäänsä työtä kohtaan. Rakastan luostarien yrttitarhoja ja luen luostarilääkinnästä mielelläni. … Sittemmin meediot ovat kertoneet minun olleen mm. nunna, intiaani Pohjois-Amerikan luoteisrannikolla ja luonnon keskellä koiransa kanssa elänyt erakkomies, parantaja Irlannissa. … Lääkekasvit ja yrttihoidot ovat seuranneet minua. Olen hoitanut kolmen lapseni influenssia mm. sipulikääreillä, eikä korvatulehduksia ole koskaan ollut. Käytän erilaisia kasvitippoja ja yrttijuomia paljon mieluummin kuin kemiallisia valmisteita ja olen päässyt hyviin tuloksiin, vaikka minulla ei alan koulutusta olekaan. Usein soitan myös parantavaa musiikkia levyltä. … Olen sitä mieltä, että olen voinut edellisissä elämissäni tutustua kasvien parantaviin vaikutuksiin." (K11)

Kirjoittajat ovat kertoneet myös muista henkisiä taitoja vaativista tehtävistään. Tällaisia ovat olleet astrologiaan ja rituaaleihin liittyvät toiminnot: rituaalitanssija, -kuvien tekijä tai -palvelijan tehtävä.

"Piirivierailulla AK (meedio) kertoi minun olleen muinaisessa Perun inkavaltiossa rituaalitanssijanainen. Hän kuvasi jännittävästi pyöreää hiljentymisrakennusta, jossa miehet kohottivat äänen värillään toiseen tietoisuuden tilaan, laulu värähteli seinissä. Rakennuksesta siirryttiin auringon ensi säteiden alkaessa loistaa matalasta aukosta pois toiseen rakennukseen naisten pyhänä kulkueena laulaen. Kulkue oli samalla parannuskulkue. Toisessa rakennuksessa oli pappi. Tuossa elämässä valittiin tarkkaan, kenet otettiin tehtävään, lauluäänen piti olla laaja-alainen. Taustalla valvoi henkinen opettaja, mihin taajuuteen kukin pääsee." (K7)

"M (meedio) kertoi vuonna 1996 minun olleen mies, jonka hän näki turkki päällä kuutamolla tähtitaivasta katsomassa. Olin lapsenpäästäjä ja astrologisten karttojen laatija, jota tiede kiinnosti. Näin lapsen luonteen ja tulevaisuuden hänen syntyessään. En kuitenkaan kertonut ihmisille pahoja tapahtumia, kylällä tiesivät kuitenkin taidot. M sanoi tuolloin, että tässäkin elämässä minulla on kyky nähdä ihmisille, en tarvitse itse mennä meediolle, kunhan luotan intuitiooni." (K7)

Väärät edelliset elämät

Koska meidän on tarkoitus elää tässä ja nyt tätä elämää, ei meillä normaalisti ole muistoja edellisistä elämistä. Asia on kiehtova ja mielenkiintoinen, mutta liika innokkuus voi johtaa vääriin päätelmiin. On siis oltava kriittinen. Toisaalta liiallinen kriittisyys taas horjuttaa kaikkea tietoa, varsinkin kun tieto edellisistä elämistä on vähäistä ja sitä voi hyvin harvoin todistaa, vielä harvemmin täysin aukottomasti.

Usein vihje edellisestä elämästä voi olla oikea, mutta tulkinta väärä. Esimerkkinä tästä ovat maailmalla olevat monet Napoleonit ja muut historiasta kuuluisat henkilöt. Voimme erehtyä pitämään omana edellisenä elämänä henkimaailman yhteydessä tulleita vaikutelmia, jotka saattavat olla jonkin siellä olevan henkilön muistoja tai jopa oman oppaamme tuomia mielikuvia.

Oma mielikuvituksemmekin tai päätelmämme saattaa johtaa väärille urille. Ajatusta edellisestä elämästä voivat vielä siivittää toiveemme, joita vahvistamme niin, että lopulta uskomme itse tuottamamme kuvitelmat totena.

Edellisten elämien hyöty ja merkitys

Aina on pidettävä mielessä, että edellinen elämä on taakse jäänyttä. Tieto menneistä elämistä on hyvä vain silloin, kun osaamme ottaa sen kypsällä tavalla ja hyödyntää sitä henkisessä kasvussamme. Näin on esimerkiksi, kun osaamme antaa anteeksi edellisessä elämässä koettuja vääryyksiä, ymmärrämme tässä elämässä olevia vaikeuksiamme tai koemme sielujen yhteyttä johonkin ihmiseen tai mieltymystä johonkin asiaan positiivisella tavalla.

On väärin alkaa elää edellisen elämän elämää. On ollut vain yksi Napoleon ja yksi Jeanne d'Arc, ja hekin ovat eläneet elämänsä vain kerran.

Kirjoittajilta toivottiin kokemusten lisäksi pohdintaa, mitä edellisistä elämistä voi oppia. Edellä on jo monessa kohdin edellisistä elämistä saatua oppia ja hyötyä. Kirjoituksista paljastui muutakin antia edellisen elämän tiedosta.

"nuo kaksi kuvaa ovat itselleni vahvistuksena, että aikaisemminkin olen ollut täällä." (K3)

"Yllättäen tajusin, että en ole ehyt ennen kuin hyväksyn hänet, otan itseeni, annan anteeksi ja opin rakastamaan. Se ei ollut vaikeaa - lukuun ottamatta viimeistä kohtaa. Se on vielä kesken … Tämä oli unen anti. Milloin kypsyn antamaan anteeksi virheeni tässä elämässä?" (K6)

"Tuon ajan naiset tiukan protestanttisen etiikan ja työhulluuden riivatessa tekivät aivan hurjasti töitä. Siksiköhän en vieläkään osaa olla hyvällä mielellä jouten?" (K7)

" … helppo naiselämä Brasiliassa. Olin nuori, kaunis ja vauras nainen, jonka perheellä oli paljon maata. Hänen ei tarvinnut tehdä mitään työtä, vain hoitaa itseään ja vaatetuksestaan avioliittoa odotellessaan. Elämä tarjosi oppia siitä, kuinka voi vain olla, ilman suorittamisen tai työn teon tarvetta. Elämä antoi mahdollisuuden iloita olemassaolosta. … Kun tästä elämästä kerrottu palautui muistiinpanoista tarkemmin mieleeni, voin vain todeta tuon elämänopetuksen olevan edelleenkin hyvin tärkeä: täytän äärimmäisen helposti päiväni, elämäntilanteesta riippumatta, loppumattomalla touhulla. Näytän pyrkivän tässä elämässä tasapainoon levon ja suorittamisen, liiallisen vastuuntunnon ja itsekeskeisyyden piirteitä sisältäneiden elämien kanssa, sillä eräät muissa yhteyksissä esille tulleet menneen elämän episodit kertovat puolestaan haluttomuudesta kantaa vastuuta." (K7)

Kaksi kirjoittajaa toi esille edellisistä elämistä tehtyjen muistiinpanojen hyödyllisyyden. Päivänkirjan pitäminen on suositeltavaa, jotta tietoihin voi palata ja myöhemmin löytää lisävalaistusta ja ymmärrystä omaan elämään. Ne toimivat myös todistusaineistona vähintään itselle, että ihminen elää useamman kuin kerran maapallolla.

"Nyt oli antoisaa kirjoittaa ne muistiin. Piti miettiä tarkempia ilmaisuja - ja se auttaa ymmärtämään. Karsin pois asiat, mitkä ehkä olen itse päätellyt tai kuvitellut. Huomasin tarkempia yksityiskohtia ja asiayhteyksiä.  … Siitä olen kiitoksen velkaa, että tulin kirjoittaneeksi nämä nyt ja sain sen mukana lisää ymmärrystä - ehkä!" (K6)

"Muistiinpanojen esille kaivaminen palautti mieleen useita piirin harjoituksissa tai muutoin lyhyesti mainittuja tietoja entisistä elämistä, jotka tässä kokonaiskuvaa kootessa asettuivat yllättäen laajempaan kontekstiin tukemaan muissa yhteyksissä saatua tietoa. Muistiinpanot ovat siis ehdottoman hyödyllinen ja arvokas tapa saada pitkällä aikavälillä todisteita, jotka muuten unohtuisivat! Jälleensyntymäkiinnostus (tietyssä elämänvaiheessa) näyttää myös virittäneen unimaailmaani, sillä muistiinpanoissani oli joitakin tavanomaisista unista poikkeavia unia, joissa unen tila, tietoisuus ja ympäristö poikkesivat selvästi tavanomaisista unista." (K7)

"Teeman käsittely on ollut kiehtovaa, ja parhaimmillaan antanut ymmärrystä omista mieltymyksistä ja toimintatavoista. Ehkä merkityksellisintä antia näiden esille tulleiden entisten elämien tiedostamisesta - olivatpa ne sitten osaksi mielikuvitusta tai ei - syntyy silloin, jos tuo tieto auttaa hyväksymään oman elämän rajoitteita tai poistamaan pelkoja. Jos tieto eheyttää persoonaa, ei ole mielestäni merkitystä, uskooko edellisiin elämiin vai ei." (K7)

Jälleensyntymäkokemusten kokoaminen

Jälleensyntymäkokemusten työstämistä auttavat seuraavat ohjeet.

  • Kirjaa kaikki havainnot, jotka viittaavat edellisiin elämiin.
  1. Kirjaa muiden henkilöiden, selvänäkijöiden, meedioiden ja astrologien kertomukset ja selitykset sekä kaikki erityisiltä vaikuttavat unet ja erilaisissa johdetuissa harjoituksissa saamasi tieto.
  2. Kirjaa edellisiin elämiin liittyvät muistosi, ajatuksesi ja havaintosi omasta ja läheistesi elämästä, vaikka et vielä olisi niistä varma. Kirjaa pohtien erityisesti selittämättömät pelot, omat vahvuutesi ja heikkoutesi ja ajatuksesi siitä, mitä olet tullut tähän elämään oppimaan. Kirjaa myös tavoitteesi, mitä haluat selvittää omasta ja läheistesi elämästä ja mieti, miten se parhaiten onnistuisi.
  3. Lue muistiinpanojasi silloin tällöin, sillä se antaa lisää ymmärrystä.
  • Ole kriittinen! Mutta älä ole liian kriittinen, sillä se ehkäisee saadun tiedon ymmärtämistä.
  • Työstä saamiasi tietoja erilaisissa henkisissä harjoituksissa, varsinkin mietiskelyssä.
Lopuksi haluan esittää Leila Anipuron ajatuksen jälleensyntymisestä:

"Itse uskon vahvasti jälleensyntymiseen ja mietin, että jokaisen elämämme elämänkuviot ovat tallentuneet ikään kuin kovalevylle. Kuoleman hetkellä ne arkistoituvat ja kun aika koittaa uudelle matkalle maan päälle, saamme ikään kuin uuden, tyhjän cd:n täytettäväksi. Me emme käytä kuin pientä osaa siitä kapasiteetista, eikä ole tarkoituksenmukaistakaan, että se kaikki tieto olisi koko ajan käytettävissä. Muistijäljet ovat kuitenkin mahdollisia." 

Teksti Heidi Kassara

Kirjallisuutta
Andrews, Ted. 2003. Löydä entiset elämäsi. Unio Mystica.
Artemajos. 2010. Jälleensyntyminen ja karma. Biokustannus.
Berg, Anna. 2005. Jälleensyntymä ja kuolema - elämä elämien välillä. Michael Kirjat.
Bowman, Caroline. 2005. Paluu taivaasta. Era Nova Publishing.
Busch, Oscar. 2007. Jälleensyntyminen, karma ja kuolemanjälkeinen elämä. Biokustannus.
Courtney, Hazel. 2010. Lähtölaskenta matkalle kotiin. Michael Kirjat.
Dethlefsen, Thorwald. 1991. Kokemuksia jälleensyntymisestä. Karisto.
Ervast, Pekka. 1990. Jälleensyntymisen mysteereitä. Ruusu-Ristin kirjallisuusseura.
Heinola, Seppo. 2004. Jälleensyntymä ja Raamattu. Myllylahti.
Iverson, Jeffrey. 1977. Oletko elänyt monta elämää? Tammi.
Juurikkala, Kaija. 2011. Varjojen taika. Matka edelliseen elämään. Like Kustannus Oy.
Lehtonen,Väinö. 1992. Jälleensyntyminen ja karma. Kristosofinen kirjallisuusseura.
Lönnerstrand, Sture. 1995. Shanti Devi, Kertomus jälleensyntymisestä. Kirjayhtymä.
Mustonen, Esko. 1990. Jälleensyntymä ja karman laki. WSOY.Nagapriya. 2005. Karma ja jälleensyntyminen. Like Kustannus Oy.
Newton, Michael. 2004. Sielujen matka. Elämää elämien välillä. 2. p. Kustannus Oy Taivaankaari.
Newton, Michael. 2005. Sielujen kohtalo. Lisää elämästä elämien välillä. Kustannus Oy
Taivaankaari.Näreaho, Leo. 1995. Jälleensyntyminen. Arrator Oy. Karisto Oy.
Perkins, James, S. 1977. Kuoleman kautta uuteen syntymään. Karisto Oy.
Reponen, Oskar. 1979. Olen elänyt ennenkin. Otava.
Rohlfs, Nothart. 2004. Entiset elämät ja nykyisyys. Suomen Antroposofinen Liitto.
Sarre, Heli. 2000. Kuka olit ennen. Hermiakirjat.
Walker Atkinson, William. 2000. Jälleensyntyminen ja karman laki. Biokustannus.
Wambach, Helen. 1980. Kokemuksia edellisestä elämästä. Gummerus.
Weiss, Brian L. 2009. Rakkaus on lopullinen vastaus - Kertomus sielunkumppaneiden uudelleenkohtaamisesta. Michael Kirjat.
Williams, Lisa. 2012. ELÄMÄ. Basam Books.Zukav, Gary. 2001. Sielun paikka. Gummerus.